Monday, January 12, 2015

5 Disember 2014

Fuh. Hampir setahun blog ini dibiarkan sepi. Rindu? Tipu kalau saya nafikan perasaan untuk menaip itu. Namun, keterbatasan talian internet di rumah ditambah dengan kurangnya keazaman untuk mengadap laptop menatijahkan kelesuan blog ini. Terasa rugi. Sebab banyak perkara boleh dijadikan memori yang takkan mampu kita imbas kembali sesegar pada waktu ia nya berlaku. Fresh, kata orang putih. Heee

5 Disember suatu tahun yang sudah lama berlalu, Ma bersusah payah melahirkan saya. Hingga ke HUSM nun di Kubang Kerian. Bukan perkara normal melahirkan di hospital sebesar itu pada zaman itu. Syukur Allah izinkan saya melihat dunia, menjadi anak buat Ma yang sangat tabah dan Ayah yang sangat penyayang.

Dan kini, tahun 2014 yang lalu (walau baru sebulan melepasi), tarikh yang sama itu menjadi saksi termeterainya lafaz sakinah insan yang Allah takdirkan untuk mengambil alih memikul amanah menjaga saya ke hujung usia kami insyaAllah. Tak pernah terlintas pada hari lahir yang lalu (5 Disember 2013), saya akan menjadi seorang isteri pada tarikh ini, yang jatuhnya pada hari mulia, hari Jumaat. Hanya lafaz syukur mampu dizahirkan.

..........

Terlalu banyak yang mahu dicoretkan. Namun, jari-jemari seakan kaku untuk terus menari. InsyaAllah ada kelapangan, kisah bagaimana ikatan ini termeterai akan dilakarkan di sini. Buat tatapan kami kelak meniti usia tua.

Untuk kali ini, terima kasih buat insan berani yang sudi menerima saya seadanya. Segala usaha abang untuk menjadikan ikatan ini terjalin tak mungkin akan dilupakan.


 We'll be forever bestfriend for each other, insyaAllah :)


No comments: