Saturday, April 25, 2009

Betapa sukarnya untuk melupakan

Kata orang, buat apa dilupakan kenangan yang manis? Dah namanya pun MANIS. Mestilah sedap kan? Namun, jangan sesekali kita lupa, terlajak manis yang kita agungkan, DIABETES la jawabnya... Heeee.. Ni bukan kata-kata daripada seorang bakal dietician, tapi luhur daripada seorang insan yang hidupnya mengumpul segala kenangan yang sempat dirakam di ruang ingatan. Manis itu penghias jiwa, tapi pahit itu juga pelengkap rasa. Cuba kita ingat balik, apa yang diajar kepada kita waktu sekolah rendah dahulu.

"Lidah ni ada deria rasa yang berbeza. Walaupun awak semua tengok lidah ni kecik je, tapi macam-macam rasa yang awak boleh kecapi."

Kata-kata cikgu yang didengar dengan penuh khusyuk oleh para pelajar.

Menghadiri HEALS Appreciation Night 2009 usai menghabiskan Final Exam, saya amat terkesan dengan persembahan akak-akak dan abang-abang Final Year. Lakonan yang bertemakan persahabatan dan lagu yang amat sinonim dengan hidup insan yang amat saya sayangi... Akak..

Casey
Seribu Impian

Disenjakala begini

Teringat kembali
Teman-teman lama dahulu

Yang pernah sama mengharungi

Pahit dan manis dirasa
Sehati sejiwa
Tak mungkin ku lupakan segala

Saat suka dan duka

Susah dan senang kita bersama
Rentasi rintangan yang ada
Tiada sempadan yang memisahkan
Kasih sesama kita walau badai tiba

c/o:
Seribu impian pernah pun kita bina

Demi masa depan...

Tenggelam jauh dalam khayalan
Di buai alam mimpi

Kenangan lalu menjelma
Teringat kembali

Di ketika bergurau senda

Mesranya kita bersama


Seribu impian indah menghias jiwa
Bagaikan permata...
Setinggi langit biru, mimpi kita

Abadi selamanya...

Sangat bersemangat... 1 batch naik atas pentas

Lagu ini lah yang menjadi teman setia bibir akak setelah kami berpindah ke Kelantan. Akak terlalu merindui kenangan zaman persekolahannya dengan kawan-kawan lama di sana. Yelah, kalau nak dibandingkan dengan saya yang baru Darjah Dua, akak sempat mengumpul lebih 7 tahun pengalaman bersama-sama teman di sana. Inilah yang saya katakan, dalam manis, terselit pahitnya. Walau kenangan bersama-sama kawan-kawan itu manis, namun perpisahan itu amat pahit untuk dikenang. Saya masih ingat macam mana akak akan menangis tiap kali surat yang sampai dari sahabat karibnya ditatap.

Dan kini.... Saya dapat kecapi secebis rasa yang pernah akak alami... Berpisah dengan kawan-kawan setelah habisnya SPM, membawa haluan masing-masing, sekurang-kurangnya saya masih boleh berhubung dengan mereka. Pabila melihat para senior beramai-ramai menyanyikan lagu ini di atas pentas, hati saya sudah mula sayu mambayangkan apa yang akan saya alami 2 tahun lagi (insyaAllah jika dipanjangkan umur)... Tak dapat saya bayangkan macam mana sebaknya hati untuk berpisah dengan insan-insan yang bersama-sama mendaki tangga di bumi UIA yang penuh pelajaran dan pegajaran ini. Cha, Sanah, Wa.... Akak-akak rumates saya, semua classmates yang bersusah payah bersama-sama melengkapkan tiap tugasan, mass lecture yang penuh dengan pelbagai ragam....Ohh.. Saya tak mampu padamkan semua itu dalam kotak minda ini....

Hanya satu nasihat saya buat semua sahabat yang dikasihi. Kumpullah sebanyak mana kenangan yang mampu diukir sementara masih diberi peluang olehNya ini. Jangan cemari kenangan itu dengan tumpahan warna yang mampu mencacatkan sebuah lukisan.

~Heeeee.. Saje je feeling awal-awal. Ni lah padahnya pergi AGD tiap-tiap tahun;p



8 comments:

wa said...

manyak sedey bace entry ni..
harap2 dipanjangkan umur..
dpt merase saat tu..
pahit tapi manis =)

As said...

ok
ayat last tuh lawak gila
tiap tahun pun nak feeling ah gine :D

ok..patik terkesan dengan entry ini

haiyoh

tatau camne..nanti.. T_T

candlesky said...

buat Wa:
~amoi jangan sedey2 maa...tggu 2 taun lagi ye=P

buat As:
~marilah kita start kumpul duit untuk next AGD..huuu
pakat eh dgn wa nak komen kat entry nie??=P
sepesen je..huuu..

Jepah said...

mase tgk sume 4th yr naik atas... borak2 ngan teman2 2nd yr kite yg laki2 ni... nnti AGD mase kite 4th yr nk wat mcm ni ke x?

jwpn xleh blah, suruh la dak2 tudung labuh tu nyanyi... siot btol.... huhuhu...

(maksud tersirat: agak pyah la sbb batch kite kan agak ramai dak2 dq...) huhuhuhu....

so, kiniey je la solo naik wat perfomance nnti... kuikuikui...

candlesky said...

buat Jepah:
~akak-akak tu OK je sebenarnya jepah...
know them 1st=)

kini boleh je..ON je....

bimbang jepah la 'kesok' ati tgk kini naik sorg2=P

Jepah said...

some of them ok... but some bukan x ok... tp... fhm2 je la... hehehe... masing2 ade pendapat dan pegangan masing2...

so, kene la hormati....

jepah suruh kiniey nek sorang2... jepah naik ramai2... hahahaha...

candlesky said...

buat Jepah:
~Jepah takut tergugat ke nak nek sorg2 mcm kini jugak?=P

Jepah said...

kalu gitu, kite duet je la... hahaha...